Bravo aposta pel paper formatiu de les universitats públiques valencianes en la lluita contra la violència de gènere

16/10/2019

- Aquestes jornades serveixen per a implementar la cultura de la igualtat entre la joventut


La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat el paper de les universitats públiques valencianes en la lluita contra la violència de gènere en el congrés 'Dona, víctima i sistema de justícia penal', en la Universitat Jaume I de Castelló.

"Congressos com aquest són molt importants per a les polítiques que estem impulsant des de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública. Fa dos anys que treballem amb les universitats públiques valencianes perquè la formació és una de les millors eines per a lluitar contra el terrorisme masclista", ha assenyalat.

La titular de Justícia ha indicat que "conéixer quines són les conseqüències tan greus d'aquesta xacra a la qual ens enfrontem és important perquè els joves adopten altres actituds i, sobretot, implementar la cultura de la igualtat. Aquestes jornades serviran de base per a la difusió d'una pedagogia necessària en l'àmbit universitari".

En la seua intervenció, Bravo ha destacat que "només l'any passat els tribunals van dictar 35.000 sentències condemnatòries a agressors de dones, es va presentar una mitjana de 463 denúncies al dia per violència de gènere i lamentem la mort de 48 assassinades malgrat que només van denunciar el 20 per cent d'aquestes. Enguany ja portem 46 crims, sis d'aquests a la Comunitat Valenciana i si hi sumem totes les morts des de l'any 2003 la xifra puja a 1.023".

"I, per això, és fonamental proporcionar a les víctimes, des del primer moment, les mesures d'atenció, garantia i protecció que integra, no només tots els recursos, sinó tota la informació disponible que permeta una valoració adequada del risc. Per a això hem dissenyat un programa ambiciós que pivota sobre tres elements: més recursos, més i millor coordinació i més formació", ha destacat.

La consellera ha recordat que "fa sis mesos va obrir les seues portes l'oficina de denúncies especialitzada en Violència de Gènere a la Ciutat de la Justícia de València, en col·laboració amb el Ministeri de l'Interior. Al capdavant, policies especialistes en aquesta matèria que es dediquen de manera exclusiva a atendre totes les víctimes que, com he dit anteriorment, s'atreveixen a fer el pas.

"Una oficina que des del primer moment en què la dona s'atreveix a fer aquest pas ja no es quedarà sola. No es quedarà sola perquè policies, psicòlegs, treballadors socials, lletrats que presten un servei especialitzat allí l'ajudaran a tindre coneixement per a aconseguir eixir-ne", hi ha afegit Bravo.

La iniciativa ha donat resultats tan esperançadors que "proposarem al Govern central obrir, en aquesta legislatura, altres tres dependències en les seus judicials d'Alacant, Castelló i Elx", ha anunciat la consellera.

Bravo ha informat que, en aquest moment, "la xarxa d'OAVD té 26 oficines que creixeran fins a 37 en l'any següent. En aquestes s'han realitzat en el primer semestre de 2019 un total de 37.007 actuacions".

Finalment, la consellera ha posat en valor el treball i l'esforç dels més de 80 professionals (psicòlegs, treballadors socials i lletrats) que en una mica més d'un any han posat en marxa un projecte que pretén garantir i fer efectius en llibertat els drets de les persones que pateixen un delicte.

Arxius relacionats