El Consell aprova la modificació de les bases reguladores per a la concessió d'ajudes del Pla beques 500

07/08/2020

- Les persones aspirants que complisquen els requisits podran beneficiar-se d'unes ajudes per un import màxim de 500 euros mensuals


El Consell ha aprovat la modificació del Decret 26/2019, d'1 de març, d'aprovació de les bases reguladores de la concessió d'ajudes del Pla beques 500 de la Generalitat per a la formació i l'accés a la funció pública valenciana destinat a joves de fins a 30 anys (inclosos), amb bon expedient acadèmic i escassos recursos econòmics.

Les persones aspirants que complisquen els requisits establits podran beneficiar-se d'unes ajudes econòmiques per un import màxim de 500 euros mensuals.

L'experiència obtinguda en la primera tramitació en 2019 d'aquest pla ha posat de manifest la modificació necessària del Decret 26/2019 per a poder agilitzar i simplificar la gestió de la concessió d'ajudes econòmiques, que contribueixen en les despeses ocasionades per la preparació d'aquests processos selectius.

En aquesta línia, per a accedir al pla d'ajudes 500, es mantenen les bases de l'anterior convocatòria i s'inclouen una sèrie de modificacions corresponents als articles 1, 2, 11 i 15 del Decret 26/2019:

- Article 1. Grau discapacitat: es reservarà un percentatge del 7 % d'aquestes ajudes per a persones amb diversitat funcional. En cas de ser declarades desertes s'acumularan a les restants.

- Article 2. Edat: les noves bases reguladores inclouen persones de fins a 30 anys.

- Article 11. Simplificació barems: per a acreditar l'expedient acadèmic es valorarà únicament la nota mitjana d'aquest. Respecte a la renda familiar, també se simplifiquen els tràmits per a agilitzar la gestió de les ajudes.

- Article 15. Obligació processos selectius: se suprimeix l'obligatorietat de presentar-se a la primera prova selectiva d'accés a l'Administració valenciana immediatament posterior a la convocatòria d'ajudes. Ara l'obligatorietat és simplement per a presentar-se a les proves selectives que es convoquen per part de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per a l'accés al cos que s'estiga preparant.

Joves altament qualificats

El pla d'ajudes de la Generalitat per a la formació i l'accés a la funció pública valenciana està destinat a joves de fins a 30 anys, amb bon expedient acadèmic i escassos recursos econòmics. L'import econòmic de les ajudes per als qui complisquen amb els requisits establits és de fins a 500 euros mensuals.

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública renova aquest programa que va llançar en 2019 i que té com a objectiu facilitar la incorporació de joves qualificats als llocs alts de la funció pública valenciana.

Per a això es té en compte la situació econòmica de les persones candidates amb la finalitat de corregir els obstacles que puguen impedir o dificultar l'accés en condicions d'igualtat a determinades places.

La mesura respon a la necessitat de donar resposta a la problemàtica derivada de l'envelliment del personal públic (més del 60 % té més de 50 anys), així com la reducció dràstica de la plantilla a conseqüència de les jubilacions previstes.

Durant la passada legislatura es van jubilar un total de 1.227 persones i la previsió indica que en els pròxims quatre anys es retiraran 2.186 empleats i empleades públics més, als quals caldrà sumar 2.996 persones més entre els anys 2022 i 2026.